Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A co my voliči na současnou politiku ?

Uvažuji nahlas, jaká je současná česká politická scéna ?Jsou v čele naší společnosti zodpovědní lidé, kterým jde především o občana a blaho této země nebo vždy volíme  jen podle zvyku, která strana je nám nejbližší ?  

 

Milí spoluobčané, sledujte dobře tuhle politickou bitvu, ve které nejsou účastníky jen ČSSD a hnutí ANO. Všechny parlamentní strany, každá svým dílem se na tomto mimořádném divadelním představení podílejí.

Profesionálové z oblasti práva ale i politologové přicházejí s různými stanovisky k výrokům  prezidenta, předsedy vlády či nekompromisního šéfa hnutí ANO. Média mají politické žně a  téměř nic jiného ve svém zpravodajství či publicistice nesledují, než tuhle  neobvyklou  předvolební bitvu, jejíž výsledek nedokáže dnes skoro nikdo odhadnout. Nemusím a ani nechci proto komentovat veškeré výroky politiků. Všichni je  bedlivě sledujeme. Chci se na celou věc podívat především z pohledu voliče, který se za necelý půlrok, možná i dříve bude rozhodovat, komu dát svůj hlas. Je pochopitelné, že každý z nás má tu svou politickou stranu, které  nakonec vhodí svůj lístek do volební urny , pokud ovšem není  už teď tak otráven, že místo volby raději půjde se svou rodinou či přáteli někam na hezký víkendový výlet. Je to na nás, na voličích, jak se rozhodneme. Všimněte si však, že všichni politici se o ztrátu každého  vašeho hlasu bojí. Podle toho také  teď můžeme sledovat stanoviska představitelů jednotlivých stran, kteří doslova bruslí  na tenkém ledě a nechtějí si to rozházet na jedné straně se žádným ze svých voličů, ale nechtějí si to rozházet ani s Andrejem Babišem, který ať chceme nebo nechceme má našlápnuto na velké vítězství v nadcházejících volbách. Sociální demokraté pochopitelně jsou právě ti, kteří kvůli  hnutí ANO ztratili  mnoho preferencí, ale ztratili  své body také na  poněkud zvláštním rozhodnutím na svém posledním sjezdu. Vedení ČSSD se sice snaží tvářit, že celá strana je jako jeden muž. Myslím však, že tomu tak není a dříve nebo později uvnitř strany musí dojít k sebeozdravnému procesu. Babišovo ANO to má  mnohem jednodušší. Tam se ctí předseda  a zakladatel hnutí a kdo chce v ANO býti, musí s vlky výti. Občanští demokraté mají už za sebou sebeozdravný proces, který sociální demokraty teprve čeká a proto současná politická krize jim nahrává k tomu, aby byli co nejvíce kritičtí a útoční na oba vládní soky. Ale přesto si ODS nechává otevřená vrátka na případnou tichou podporu či možná i koalici, pokud by se Andrej Babiš měl stát premiérem a sestavoval vládu. Tohle téma prostě  nyní otevírat nechtějí. To právě připouští danou možnost. Podobně je na tom i TOP 09, která  ústy  předsedy Kalouska je kritická také jako ODS k oběma představitelům  ANO a ČSSD, ale  rovněž  cítí potřebu být velice opatrní pro případná povolební vyjednávání. Snad je třeba ještě zmínit Úsvit, který se sice vylíhl ve sněmovně poněkud podivným způsobem, ale také má chuť, že v dohodě s hnutím ANO by později mohl nějakou tu funkcičku získat. Proto raději útočí jen na stávajícího premiéra.

Pokud jde o KSČM, tam je situace standardní. Komunisté doplácejí na to, že se všechny ostatní strany od nich tak trochu odvracejí a že je potřebují jen při některém hlasování, když náhodou  hlasy předkladatelů nestačí. Proto jsou komunisté tvrdě opoziční  a v celé této komedii se nehodlají angažovat.

Čert aby se v tom vyznal.  Koho tedy na podzim volit? Měli bychom si všichni  uvědomit, že tyhle politické hrátky vůbec nejsou ve prospěch občanů. Jde jen a jen o  výhodné posty, o moc a mnohdy i o osobní zájmy. Tohle se bohužel ještě dlouho nezmění. Už se nedá  věřit  bývalým proklamacím hnutí ANO, které slibovalo a slibuje, že bude líp. Možná, že tím měli na mysli své vlastní líp. Konec koncům  jsem osobně v tyhle jejich původní myšlenky věřil a  chtěl je i podporovat, ale jak vidno  občan míní a politici mění. Komu tedy dát hlas, pravici či levici ? Vždyť ono to je vlastně jedno. Proto cítím, že naše země potřebuje také celkové ozdravení, pokud se nehodlají ozdravit politické strany samy. Měli bychom asi velice bedlivě nyní sledovat tohle politické divadlo a ukládat si do paměti výroky všech politiků  a velice opatrně se rozhodovat, komu  v parlamentních volbách dáme svůj hlas.

Autor: Jaroslav Filip | pátek 5.5.2017 16:38 | karma článku: 15,49 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Jaroslav Filip

Jakou cestou se vydáme ?

Demonstrace proti Babišově vládě je organizována jako přes kopírák podle listopadových událostí roku 1989. Tenkrát šlo o to, přejít na demokratické principy vedení státu, o svobodné volby. O co jde nyní? O protest bez programu ?

5.6.2019 v 10:19 | Karma: 8,42 | Přečteno: 109x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Filip

První výlet dobrého čerta Bonifáce

Předvánoční čertovská pohádka pro dobrou pohodu. Vánoce jsou přede dveřmi a všude kolem nás panuje shon a čilý obchodní ruch. Jako bychom zapomněli, že právě Vánoce jsou mimo jiné především svátky klidu a pohody .

9.12.2018 v 17:27 | Karma: 10,54 | Přečteno: 278x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Filip

Dramaturgie televizních pořadů pod tíhou komerce dost hluboko klesá.

Marně přepínám televizní kanálya mnohdy nevycházím z údivu.Zejména komerční televize si s vysílacím plánem nedělají starosti. Jednotlivé projekty už snad levnější ani být nemohou.Ale za jakou cenu ?

27.1.2017 v 10:15 | Karma: 29,39 | Přečteno: 870x | Diskuse| Média

Jaroslav Filip

Tak trochu o politice...

Je nutný vnitropolitický boj uvnitř stran a je či není škodlivý nám všem? Má být volič pozorný k takovému dění uvnitř jím volené strany ?

24.7.2016 v 13:35 | Karma: 8,48 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika

Jaroslav Filip

Nepřestáváme se divit …

Nastal čas, milí spoluobčané. Předvolební divadlo našich politiků právě začíná. To, že se neustále hádá opozice s vládní koalicí, je normální. Ovšem daleko pikantnější je žabomyší válka mezi koaličními stranami.

8.5.2016 v 8:09 | Karma: 23,22 | Přečteno: 548x | Diskuse| České Budějovice
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Jsem Jihočech, který sleduje, co se u nás děje, a chce zaujímat k různým věcem ve společnosti svá stanoviska.

Chci ale také čas od času nabídnout některé drobnosti z mé literární tvorby.

Je na vás, jak s mou nabídkou naložíte.

 Děkuji.